Ga naar de inhoud

Veelgestelde
vragen

Op deze pagina vindt u veel gestelde vragen. We hebben geprobeerd de vragen zo volledig mogelijk te beantwoorden. Daarnaast zijn er links in de antwoorden opgenomen; als u daarop klikt, wordt u doorverwezen naar de juiste informatie op onze website. Heeft u toch nog vragen, dan kunt u ons altijd bellen of mailen.

Algemeen

Ja, bij een levering van een van onze uitvaartkisten, helpen wij u altijd graag. Geef in dat geval bij de bestelling aan dat u assistentie nodig heeft, eventueel voorzien van toelichting. Voor verzorging en rouwvervoer verwijzen wij naar een van onze collega’s/samenwerkingspartners. Heeft u daar vragen over, dan kunt u altijd contact met ons opnemen.

Ja, via de volgende link kunt u het contactformulier invullen. Wij sturen u dan naar het opgegeven adres een brochure in hardcopy van het assortiment, inclusief tarievenlijst. Heeft u graag uitleg bij het assortiment, dan kunt altijd een afspraak met ons maken.

Wij maken onze uitvaartkisten in onze fabriek in Capelle aan den IJssel. Naast het vele handwerk maken onze ambachtslieden gebruik van nieuwe technologieën om op een snelle en kwalitatief hoogwaardige manier uitvaartkisten te fabriceren.

Naast ons assortiment massief houten uitvaartkisten hebben wij opbaarbedden van eiken- en populierenhout. Daarnaast kan er een wikkeldoek van ongebleekt katoen gebruikt worden. Houd er in het laatste geval rekening mee dat bij een crematorium gevraagd wordt om een invoerplank.

Er moet rekening gehouden worden met de afmetingen (maatvoering) van een uitvaartkist bij bijvoorbeeld deuropeningen, maar ook met de invoeropening van de crematieoven. Daarbij hanteren de meeste crematoria ook een maximum toegestaan gewicht van 150 kg. Bij oudere, traditionele begraafplaatsen is het soms niet mogelijk grotere graven te creëren, waar dus alleen een uitvaartkist met de standaard afmetingen in past. Vaak zijn deze graven maar twee meter lang. De meeste standaard maat uitvaartkisten inclusief grepen hebben een lengte van circa 212 cm buitenmaats. Het is voor ons mogelijk kortere modellen te leveren. Neem daarover contact met ons op.

Wij adviseren u in dat geval een massief puur populierenhouten uitvaartkist. Deze houtsoort heeft in vergelijking met andere soorten minder noesten en is erg licht van kleur. Ideaal om te beschilderen, om met stiften op te schrijven of om op te tekenen. De populieren uitvaartkisten zijn onbehandeld. Uiteraard kunt u ook andere houtsoorten kiezen. Zie het complete assortiment of de Puur-serie.

Graag werken wij met pure massief houten uitvaartkisten waarin we zo min mogelijk chemische materialen en metalen gebruiken. Een goed voorbeeld vormt de Puur-serie. Onze topper is de 204 – Puur Natuur, een ongeschuurde en ongeschaafde massief populieren uitvaartkist met schorsrand en touwsluitingen.

Praktische vragen over uitvaartkisten

Afhankelijk van de houtsoort en het materiaal dat gebruikt wordt, kan een uitvaartkist verschillen in gewicht. Onze lichtste uitvaartkisten vindt u in onze Primus-lijn. Ze zijn gemaakt van EcoPopulierComposiet en wegen ca. 29 kg bij een standaard afmeting (maatvoering). (Hierbij wordt het gewicht van het lichaam van de overledene niet meegerekend).

Er is in de uitvaartbranche een breed en gevarieerd assortiment uitvaartkisten van verschillende materialen. De meest voordelige uitvaartkisten die wij aanbieden zijn van populierenhout gemaakt. Erg licht van gewicht en een milieuvriendelijk alternatief voor de veel gebruikte spaanplaat uitvaartkisten. Het unieke aan uitvaartkisten van populierenhout is, dat wij deze puur leveren, maar ook met een hout- of papierfineer. Zo kan aan veel wensen voldaan worden in een voordelige prijsklasse.

Er zijn meerdere uitvaartkisten in het huidige assortiment die aan de eisen voldoen van de meeste natuurbegraafplaatsen. Vraag bij de desbetreffende natuurbegraafplaats na welke eisen zij hanteert ten aanzien van de uitvaartkist. Alle pure uitvaartkisten zonder metaalgrepen voldoen aan de meeste eisen. Zie de Puur-lijn.

Wij maken al onze uitvaartkisten zo, dat ze een aantal jaren onder de grond intact blijven. Hoe lang een uitvaartkist precies intact blijft, is afhankelijk van de grond- en houtsoort; dit varieert van vijf tot tien jaar. Waarom willen wij dat een uitvaartkist een aantal jaren intact blijft? Een lichaam heeft een aantal jaren nodig om te ontbinden. Dit gaat het snelst in een afgesloten ruimte die intact blijft. De meeste graven worden na 10 of 20 jaar geruimd. De grafrechten worden dan niet meer verlengd. De geruimde graven worden verplaatst naar een gezamenlijk graf. Op natuurbegraafplaatsen geldt een eeuwigdurend grafrecht. U weet nu waarom wij het liefst gebruik maken van massief hout en waarom populierenhout onze favoriet is.

Alle massief houten en houtfineer uitvaartkisten kunnen wij in de elke gewenste RAL-kleur spuiten. Daarvoor hebben wij alleen de code nodig van de door u gewenste kleur. Meer informatie over de verschillende kleuren uitvaartkisten vindt u op de pagina “Houtsoorten & Afwerkingen“.

In de uitvaartbranche wordt vaak gebruik gemaakt van spaanplaat omdat het voordelig is. Van Wijk Uitvaartkisten maakt liever gebruik van populierenhout. Een populieren uitvaartkist kunnen wij milieuvriendelijker fabriceren, is lichter van gewicht en bevat minder chemische stoffen. Zie voor meer informatie: Duurzaamheid.

Er is heel veel mogelijk wat betreft soorten bekledingen in een uitvaartkist. Via de volgende link ziet u de verschillende gewatteerde bekledingen die wij standaard op voorraad hebben. Zit daar niet bij wat u zoekt, of heeft u zelf ideeën, neem dan contact met ons op, zodat wij u verder kunnen helpen.

Crematie

Iedere uitvaartkist in ons huidige assortiment is geschikt voor crematie. Metalen grepen moeten in het crematorium wel gedemonteerd worden. Hierbij hebben we rekening gehouden met de montage. De grepen in het huidige assortiment zijn vanaf de buitenzijde van de uitvaartkist er af te halen.

Ja, al onze uitvaartkisten zijn LVC gekeurd. Ze voldoen aan alle eisen die deze vereniging stelt. Niet alle materialen mogen bij een crematorium gebruikt worden. Materialen die licht ontvlambaar zijn, zijn een gevaar voor medewerkers in een crematorium. Het LVC (Landelijke Vereniging van Crematoria) heeft een lijst gemaakt van materialen die zijn toegestaan.

In sommige gevallen heeft u een verbrede uitvaartkist nodig. Hierbij is het belangrijk om rekening te houden met de afmetingen van doorgangen (deuren), maar ook met de eisen die crematoria stellen. Moderne crematoria hebben over het algemeen een voldoende brede invoeropening. Helaas kunnen wij op deze vraag geen pasklaar antwoord geven omdat iedere crematieoven andere afmetingen heeft. De standaard uitvaartkisten en eenmaal verbrede of verlengde uitvaartkisten zullen geen problemen geven. Twijfelt u, neem dan altijd contact op met ons en het crematorium. Daarnaast moet u rekening houden met het gewicht. Is de overledene zwaarder dan 150 kg, dan neem contact op met het crematorium.

Uitvaartkisten op maat

Ja, wij hebben een aparte lijn kinderkistjes. Deze staan niet op deze website. Wij hebben er bewust voor gekozen hiervoor een aparte website te maken. Via de volgende link vindt u alle gespecialiseerde kinderkistjes: www.kinderuitvaartkist.nl.

Ja, een uitvaartkist kan in elke gewenste maat worden besteld. Wij werken met standaardmaten, waarin het merendeel van de bevolking begraven of gecremeerd kan worden. Voor meer informatie zie: “Maatvoering“.

Levering

Onze uitvaartkisten worden in heel Nederland geleverd binnen 2 werkdagen of desgewenst op dezelfde dag. Daarnaast werken we met rouwvervoerders/servicedepots samen die beschikken over onze uitvaartkisten. U, als uitvaartondernemer, kunt zo op een snelle manier, op een door u gekozen moment, in uw omgeving gebruik maken van onze uitvaartkisten. En ja, wij leveren ook onze uitvaartkisten in België, Duitsland en Luxemburg. Wilt u daar graag meer over weten, dan neem contact met ons op.

Een uitvaartkist kunnen wij af-fabriek binnen een dag bij u geleverd hebben. Plaatst u een bestelling voor 10.00 uur, dan kan de door u gewenste uitvaartkist in de middag op locatie zijn. Neem daarover contact met ons op. Daarnaast werken wij samen met verschillende rouwvervoerders/servicedepots, waar u direct over een gevarieerd aanbod aan uitvaartkisten kunt beschikken. In overleg met de distributiepartner/rouwvervoerder kunt u in de meeste gevallen binnen 2 uur de uitvaartkist ontvangen. Verder is het mogelijk in overleg, af-fabriek de uitvaartkist op te halen en u kunt bij verschillende servicedepots op een voor u geschikt moment nog sneller over de door u gewenste uitvaartkist beschikken.