Ga naar de inhoud

Duurzaamheid

Exit spaanplaat

In 2016 verliet de laatste kist van traditioneel spaanplaat de productiehallen van Van Wijk. De markt beweegt inmiddels volop naar duurzame alternatieven.

Het beperken van de CO2-footprint (ook wel CO2-voetafdruk genoemd) speelde een belangrijke rol bij de beslissing om te stoppen met traditioneel spaanplaat. Eén van de oorzaken dat deze footprint steeds groter wordt, is dat de grondstoffen voor spaanplaat van steeds verder weg moeten worden aangevoerd. Doorgaan hiermee was onacceptabel voor Van Wijk.

Wat zijn dan de boosdoeners?

Traditioneel spaanplaat wordt o.a. gemaakt van vermalen oude raamkozijnen en deurposten. Het zit vol met verfresten en chemicaliën om de verbinding tussen de spanen mogelijk te maken. Er is veel lijm nodig om de spaanders vervolgens te verlijmen, waardoor het gewicht extra toeneemt. Al deze toevoegingen komen bij begraven en cremeren in het milieu terecht.

Natuurlijk Van Wijk

Als familiebedrijf heeft Van Wijk vanzelfsprekend een scherp oog voor de lange termijn. Dus ook voor de duurzame ontwikkeling van het bedrijf. Volgende generaties hebben alleen een toekomst als er nu verantwoorde keuzes worden gemaakt. Natuurlijk Van Wijk is dan ook niet zo maar een motto.

Van Wijk draagt actief bij aan de ontwikkeling van klimaatneutrale uitvaarten. Al het door Van Wijk gebruikte hout is ecologisch verantwoord geproduceerd. Van Wijk gebruikt voor haar productie alleen hout dat is voorzien van het PEFC- of FSC-keurmerk.

Bovendien worden voor elke gebruikte boom drie nieuwe bomen aangeplant.

Welkom restmaterialen

Takken, stamdelen en restanten uit zaagverlies worden niet vernietigd. Van Wijk ontwikkelde een speciaal procedé om populierenhout te hergebruiken. Dit resulteerde in ‘Ecoboard’, ook wel aangeduid als EcoPopulierComposiet (EPC): populierenhout dat is voorzien van een houtdecor.

Bijkomend voordeel is dat dergelijke uitvaartkisten circa 30 procent lichter zijn dan de exemplaren van traditioneel spaanplaat. Zowel onze medewerkers als die van uitvaartondernemers worden daardoor minder fysiek belast. Ook dat is een aspect van duurzaam ondernemen.

Daarnaast is het lichte gewicht ook fijn als familie of nabestaanden zelf de kist dragen tijdens de uitvaart­plechtigheid.

U houdt van feiten?

De voordelen van EPC op een rijtje:

 • Duurzaam, ecologisch verantwoord CO2-neutraal geproduceerd.
  Vervaardigd uit 100% snelgroeiend populierenhout.

 

 • 30% lichter dan spaanplaat.
  Lagere brandstof- en vervoerskosten.
  Fysiek minder belastend.

 

 • 82% minder chemicaliën.
  Veel minder lijm en chemische toevoegingen gebruikt.
  Minder milieubelastend.

 

 • Schoner en efficiënter crematieproces.
  Hogere energieproductie en snellere verbranding.

 

 • Vrijwel geen extra (fossiele) brandstoffen nodig.
  Niet duurder dan spaanplaat, door volledige eigen productie.

Van Wijk maakt alleen gebruik van watergedragen lakken. Deze zijn minder belastend voor het milieu omdat chemicaliën ontbreken. Gezonder om mee te werken en met een schonere verbranding in het crematorium tot gevolg.

De daken van de productiehallen van Van Wijk zijn bedekt met zonnepanelen. Gevolg: het productieproces maakt geen gebruik meer van fossiele brandstoffen.

Van Wijk verwerkt de productieresten in een eigen verbrandingsoven. Op deze manier wekt het bedrijf haar eigen energie op. Het gasverbruik is daardoor gereduceerd tot nul.

Een deel van het wagenpark is elektrisch. Vrachtwagens en bestelbusjes volgen zodra accu’s een groter bereik hebben.

Machinepark, motoren en led-verlichting schakelen automatisch uit als ze niet worden gebruikt.

Sinds Van Wijk is gestopt met de productie van kisten van traditioneel spaanplaat, is het klanten­bestand in snel tempo gegroeid.

Veel uitvaartondernemers zijn blij met het verhaal dat ze nu bij hun duurzaam geproduceerde kisten kunnen vertellen.

Het zoeken naar klimaatneutrale alternatieven houdt nooit op. Van tijd tot tijd huurt Van Wijk experts in om mee te denken over het gebruik van grondstoffen en circulair ondernemen. En gaat in gesprek met leveranciers en afnemers. Ook worden bedrijven uit geheel andere branches geconsulteerd. Juist daardoor ontstaan nieuwe inzichten.

Zo bouwt Van Wijk verder.
Soms zijn dat kleine stapjes, maar uiteindelijk leg je zo wel een heel grote afstand af!

Op deze site kunt u onze kinderkistjes vinden

Zowel voor de kleinste baby’s als voor grotere kinderen maken wij unieke en karaktervolle laatste kindermeubeltjes die een geborgen rustplek bieden.

Ga naar website