Wist u dat?

 

 

Veel gestelde vragen

Op deze pagina vindt u veel gestelde vragen. We hebben geprobeerd de vragen zo volledig mogelijk te beantwoorden. Daarnaast zijn er links in de antwoorden opgenomen; als u daarop klikt, wordt u doorverwezen naar de juiste informatie op onze website. Heeft u toch nog vragen, dan kunt u ons altijd bellen of mailen.

 

+
Assisteren jullie ook bij het in de kist leggen van de overledene?
Ja, bij een levering van een van onze uitvaartkisten, helpen wij u altijd graag. Geef in dat geval bij de bestelling even aan dat u assistentie nodig heeft, eventueel voorzien van toelichting. Voor verzorging en rouwvervoer verwijzen wij naar een van onze collega's/samenwerkingspartners. Heeft u daar vragen over, dan kunt u altijd contact met ons opnemen.
+
Hoe lang duurt het voordat een uitvaartkist is vergaan?
Wij maken al onze uitvaartkisten zo, dat ze een aantal jaren onder de grond intact blijven. Hoe lang een uitvaartkist precies intact blijft, is afhankelijk van de grond- en houtsoort; dit varieert van vijf tot tien jaar. Waarom willen wij dat een uitvaartkist een aantal jaren intact blijft? Een lichaam heeft een aantal jaren nodig om te ontbinden. Dit gaat het snelst in een afgesloten ruimte die intact blijft. De meeste graven worden na 10 of 20 jaar geruimd. De grafrechten worden dan niet meer verlengd. De geruimde graven worden verplaatst naar een gezamenlijk graf. Op natuurbegraafplaatsen geldt een eeuwigdurend grafrecht. U weet nu waarom wij het liefst gebruik maken van massief hout en waarom populierenhout onze favoriet is. Lees voor meer informatie het artikel: "Voordelen van populierenhout." (Voordelen populierenhout)
+
Ik wil graag een natuurlijke uitvaartkist, wat zijn de mogelijkheden? Hebben jullie een groene/natuur uitvaartkist in het assortiment?
Graag werken wij met pure massief houten uitvaartkisten waarin we zo min mogelijk chemische materialen en metalen gebruiken. Een goed voorbeeld vormt de Puur-serie. Onze topper is de 204 - Puur Natuur, een ongeschuurde en ongeschaafde massief populieren uitvaartkist met schorsrand en touwgrepen.
+
Tot welke maten past een uitvaartkist in de crematieoven?
In sommige gevallen heeft u een verbrede uitvaartkist nodig. Hierbij is het belangrijk om rekening te houden met de afmetingen van doorgangen (deuren), maar ook met de eisen die crematoria in dit opzicht stellen. Moderne crematoria hebben over het algemeen een voldoende brede invoeropening, maar wij kunnen helaas geen pasklaar antwoord geven omdat ieder crematorium andere afmetingen hanteert. De standaard uitvaartkisten en eenmaal verbrede of verlengde uitvaartkisten hebben tot nu toe geen enkel probleem gevormd. Twijfelt u, neem dan altijd contact op met ons en het crematorium. Daarnaast moet u rekening houden met het gewicht. Is de overledene zwaarder dan 150 kg, dan neem contact op met het crematorium.
+
Wat is het verschil tussen populierenhouten uitvaartkisten en uitvaartkisten van spaanplaat?
In de uitvaartbranche wordt vaak gebruik gemaakt van spaanplaat omdat het voordelig is. Van Wijk Uitvaartkisten maakt liever gebruik van populierenhout. Een populieren uitvaartkist kunnen wij milieuvriendelijker fabriceren, is lichter van gewicht en bevat minder chemische stoffen. Zie voor meer informatie: "Voordelen van populierenhout." (Voordelen populierenhout)
+
Welke soorten uitvaartkisten zijn er?
Er is in de uitvaartbranche een breed en gevarieerd assortiment uitvaartkisten van verschillende materialen. De meest voordelige uitvaartkisten die wij aanbieden zijn van populierenhout gemaakt. Erg licht van gewicht en een milieuvriendelijk alternatief (voordelen van populierenhout) voor de veel gebruikte spaanplaat uitvaartkisten. Het unieke aan uitvaartkisten van populierenhout is, dat wij deze puur leveren, maar ook met een hout- of papierfineer. Zo kan aan veel wensen voldaan worden in een voordelige prijsklasse.
+
Welke uitvaartkisten zijn geschikt voor op natuurbegraafplaatsen/natuurgraf?
Er zijn meerdere uitvaartkisten in het huidige assortiment die aan de eisen voldoen aan de meeste natuurbegraafplaatsen. Vraag bij de desbetreffende natuurbegraafplaats na welke eisen zij hanteert ten aanzien van de uitvaartkist. Alle pure uitvaartkisten zonder metaalgrepen voldoen aan de meeste eisen. Zie de Puur-lijn.
+
Graag ontvang ik een prijslijst/tarievenlijst van jullie uitvaartkisten, kunt u mij die toesturen?
Ja, via de volgende link kunt u het contactformulier invullen. Wij sturen dan naar het opgegeven adres een hardcopy versie van het assortiment, inclusief tarievenlijst. Heeft u graag uitleg bij het assortiment, dan kunt altijd een afspraak met ons maken.
+
Hoe snel kunnen jullie een uitvaartkist leveren?
Een uitvaartkist kunnen wij binnen een dag bij u geleverd hebben, af fabriek. Plaatst u een bestelling voor 10.00 uur, dan kan de door u gewenste uitvaartkist in de middag op locatie zijn. Neem daarover contact met ons op. Daarnaast werken wij samen met verschillende rouwvervoerders/servicedepots, waar u direct over een gevarieerd aanbod aan uitvaartkisten kunt beschikken. In overleg met de distributiepartner/rouwvervoerder kunt u in de meeste gevallen binnen 2 uur de uitvaartkist ontvangen. Verder is het mogelijk in overleg, af fabriek de uitvaartkist op te halen en u kunt bij verschillende servicedepots op een voor u geschikt moment nog sneller over de door u gewenste uitvaartkist beschikken.
+
In welke (RAL-)kleuren is een uitvaartkist te verkrijgen?
Alle massief houten en houtfineer uitvaartkisten kunnen wij in de elke gewenste RAL-kleur spuiten. Daarvoor hebben wij alleen de code nodig van de door u gewenste kleur. Meer informatie over de verschillende kleuren uitvaartkisten vindt u op de pagina "Houtsoorten & Lak".
+
Waar moet een uitvaartkist aan voldoen bij een crematorium of begraafplaats? En welke voorschriften/voorwaarden zijn verbonden aan een uitvaartkist?
Er moet rekening gehouden worden met de afmetingen (maatvoering) van een uitvaartkist bij doorgangen, maar ook met de invoeropening van de crematieoven. Daarbij hanteren de meeste crematoria een maximum toegestaan gewicht van 150 kg. Bij oudere, traditionele begraafplaatsen is het soms niet mogelijk grotere graven te creëren waar een uitvaartkist met de standaard afmetingen (maatvoering) in past. Mensen worden immers gemiddeld steeds groter, terwijl de graven vaak maar twee meter lang zijn. De meeste standaard maat uitvaartkisten hebben een lengte van circa 212 cm buitenmaats. Het is voor ons mogelijk kortere modellen te leveren. Neem daarover contact met ons op.
+
Wat weegt een uitvaartkist?
Afhankelijk van de houtsoort en het materiaal dat gebruikt wordt, kan een uitvaartkist verschillen in gewicht. Onze lichtste uitvaartkisten vindt u in onze Ambiance-lijn. Ze zijn gemaakt van populierenhout en wegen ca. 29 kg bij een standaard afmeting. (maatvoering) (hierbij wordt het gewicht van het lichaam van de overledene niet meegerekend)
+
Welke uitvaartkist is geschikt om zelf te versieren, te beschilderen, te kleuren of op te tekenen?
Wij adviseren u in dat geval een massief puur populierenhouten uitvaartkist. Deze houtsoort heeft in vergelijking met andere soorten minder noesten en is erg licht van kleur. Ideaal om te beschilderen, om met stiften op te schrijven of om op te tekenen. De populieren uitvaartkisten zijn onbehandeld. Uiteraard kunt u ook andere houtsoorten kiezen. Zie het complete assortiment of de Puur-serie.
+
Worden de uitvaartkisten in heel Nederland bezorgd? En leveren jullie ook uitvaartkisten in België, Duitsland of Luxemburg?
Onze uitvaartkisten worden in heel Nederland geleverd binnen 2 werkdagen of desgewenst op dezelfde dag. Daarnaast werken we met rouwvervoerders/servicedepots samen die beschikken over onze uitvaartkisten. U, als uitvaartondernemer, kunt zo op een snelle manier, op een door u gekozen moment, in uw omgeving gebruik maken van onze uitvaartkisten. Ja, wij leveren ook onze uitvaartkisten in België, Duitsland en Luxemburg. Wilt u daar graag meer over weten, dan neem contact met ons op.
+
Hebben jullie uitvaartkisten/kinderkistjes voor een baby/prematuur/kind?
Ja, wij hebben een aparte lijn kinderkistjes. Deze staan niet op deze website. Wij hebben er bewust voor gekozen hiervoor een aparte website te maken. Via de volgende link vindt u alle gespecialiseerde kinderkistjes: www.kinderuitvaartkist.nl.
+
Hoe wordt een uitvaartkist gemaakt? Maken jullie de uitvaartkisten zelf?
Wij maken onze uitvaartkisten in onze fabriek in Capelle aan den IJssel. Naast het vele handwerk maken onze ambachtslieden gebruik van nieuwe technologieën om op een snelle en kwalitatief hoogwaardige manier uitvaartkisten te fabriceren.
+
Kan ik bij u een ingekort/korter/verkort of verlengd/langer model uitvaartkist bestellen? En is er een buitenmodel (verbrede/verlengde) uitvaartkist?
Ja, een uitvaartkist kan in elke gewenste maat worden besteld. Wij werken met standaardmaten, waarin het merendeel van de bevolking begraven of gecremeerd kan worden. Voor meer informatie zie: "Maatvoering".
+
Wat is een alternatief voor een uitvaartkist?
Naast ons assortiment massief houten uitvaartkisten hebben wij opbaarbedden van eiken- en populierenhout. Daarnaast kan er een (los) wikkeldoek van ongebleekt katoen gebruikt worden. Houd er in het laatste geval rekening mee dat bij een crematorium gevraagd wordt om een invoerplank.
+
Welke bekledingen zijn mogelijk in een uitvaartkist?
Er is heel veel mogelijk wat betreft soorten bekledingen in een uitvaartkist. Via de volgende link ziet u de verschillende gewatteerde bekledingen die wij standaard in het assortiment hebben. Zit daar niet bij wat u zoekt, of heeft u zelf ideeën, neem dan contact met ons op, zodat wij u verder kunnen helpen.
+
Welke uitvaartkist is geschikt voor crematie?
Iedere uitvaartkist in ons huidige assortiment is geschikt voor crematie. Metalen grepen (grepen) moeten in het crematorium wel gedemonteerd worden. Daarbij hebben we rekening gehouden met de montage. De grepen in het huidige assortiment zijn vanaf de buitenkant van de uitvaartkist te demonteren.
+
Zijn jullie uitvaartkisten LVC (Landelijk Vereniging van Crematoria) gekeurd? En welke eisen stelt een crematorium aan een uitvaartkist?
Ja, al onze uitvaartkisten zijn LVC gekeurd. Ze voldoen aan alle eisen die deze vereniging stelt. Niet alle materialen mogen bij een crematorium gebruikt worden. Materialen die licht ontvlambaar zijn, zijn een gevaar voor medewerkers in een crematorium. Het LVC (Landelijke Vereniging van Crematoria) (link naar LVC tekst) heeft een lijst gemaakt van materialen die zijn toegestaan.