Ga naar de inhoud

Populierenhout

Voordelen van populierenhout

Tot in de jaren ’70 van de vorige eeuw werden alleen massief houten kisten geproduceerd. Daarna is gezocht naar een goedkoper product: spaanplaat. Op dit moment worden steeds minder spaanplaat uitvaartkisten afgenomen en neemt de vraag naar milieuvriendelijke kisten, zoals die van populierenhout, toe. Waarschijnlijk vraagt u zich af wat er voor voordelen voor u zijn om over te stappen naar populierenhout.
Hieronder geven wij een aantal redenen om te kiezen voor massief populierenhout:

 

  • Bij de productie van een populierenhouten uitvaartkist wordt 82% minder aan chemische stoffen, zoals lijm, gebruikt dan bij de productie van een vergelijkbare spaanplaat uitvaartkist. Spaanplaat bevat, afhankelijk van de gekozen kwaliteit, een bepaalde hoeveelheid formaldehyde. Dit is een onaangenaam ruikend gas, dat irritaties van de huid, ogen, neus en keel kan veroorzaken.
  • Wij houden de natuur bij de natuur en gebruiken alleen massief hout. Geen houtsnippers die met chemische producten aan elkaar zijn gelijmd tot een geheel.
  • Uit onderzoek is gebleken dat er minder aardgas nodig is tijdens een crematie met massief hout in vergelijking met spaanplaat.
    Sommigen zullen misschien denken dat een crematie zonder uitvaartkist nog milieuvriendelijker is. Dat is niet het geval, omdat het hout van de uitvaartkist een hoge calorische waarde heeft, zodat het functioneert als brandstof. Hierdoor is er vrijwel geen extra fossiele brandstof nodig bij het crematieproces.
  • Het gebruik van populierenhout in plaats van spaanplaat zorgt voor een schonere verbranding tijdens het cremeren. Er komen minder giftige stoffen vrij dan bij het verbranden van spaanplaat.
  • Na het begraven doorloopt het lichaam een ontbindingsproces dat circa tien jaar duurt. Een spaanplaat uitvaartkist is gemiddeld binnen 14 dagen uiteengevallen, waardoor het ontbindingsproces wordt vertraagd . Dit is bij een massief populierenhouten uitvaartkist niet het geval.
  • Daarnaast wordt door het gebruik van chemische producten, zoals lijm, het ontbindingsproces eveneens vertraagd. Door zo min mogelijk chemische producten te gebruiken, verloopt dit proces sneller en wordt het milieu minder belast.
  • Populierenhout is 30% lichter in gewicht dan spaanplaat. Ideaal bij het dragen en hanteren van de kist door de uitvaartbegeleiders, vervoerders en nabestaanden.