Landelijke Vereniging van Crematorium (LVC)

“Het complete assortiment uitvaartkisten is zowel geschikt voor begraven als cremeren.”

De Landelijke Vereniging van Crematoria (LVC) is een brancheorganisatie, waar nagenoeg alle crematoria in Nederland bij zijn aangesloten. De brancheorganisatie stelt eisen aan uitvaartkisten. Deze eisen zijn van cruciaal belang voor een veilige crematie. De afspraken die hierover zijn gemaakt, staan vastgelegd in een ‘kwaliteitsnorm.’ In de kwaliteitsnorm staat de procedure van testen van een uitvaartkist beschreven en in de hieraan gekoppelde materialenlijst zijn de materialen omschreven die voldoen aan de door de LVC opgestelde eisen.

Uiteraard voldoen alle uitvaartkisten die wij in onze collectie hebben aan deze eisen. Kort gezegd komt het erop neer dat als een uitvaartkist is vervaardigd van massief hout, hij goedgekeurd is voor cremeren. Dit geldt overigens ook voor de plaatmaterialen spaanplaat en MDF. 

Wel dient te worden rekening gehouden met het feit dat de metalen handvatten of ornamenten vanaf de buitenzijde afneembaar zijn. Dit omdat de metalen handvatten en ornamenten niet mogen worden mee verbrand tijdens het crematieproces.